TIPS

Naturliga råvaror på lyxkrogarna

Nov 29, 2022

Närodlat med naturliga råvaror är kvalitetskrogarna i Spaniens signum idag. Ofta har restaurangerna egna trädgårdar eller växthus för kryddor och grönsaker, kött och fisk hämtar de från närbelägna bondgårdar eller fiskare.

Ett bra exempel på detta är Michelinkrogen Etxanobe i Bilbao där kocken Fernando Canaler raffinerar det traditionella kökets smaker till något extravagant, en annan i samma område är Azurmendi tidigare utsedd till världens mest hållbara restaurang av den prestigefyllda guiden World’s 50 Best.

Att spegla regionen där restaurangen ligger och låta traktens råvaror avspegla sig i menyerna är krögarnas stolthet men som också älskas av gästerna. En annan restaurang av ännu högre dignitet är trestjärniga Diver XO i Madrid och Celler Can Roca i Girona norr om Barcelona en gång utsedd till världens bästa restaurang.

Även om Andalusien har 18 restauranger med Michelin-stjärnor är Aponiente den enda andalusiska restaurangen som hittills har fått tre Michelin-stjärnor. Perfekt för dig som vill ha en unik kulinarisk upplevelse med Fisk och skaldjursprodukter i en byggnad med mycket historia. Det är värt att göra ett exklusivt besök i staden El Puerto de Santa María i Cádiz för att besöka denna restaurang.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!