Yoga, hållbara hotell och slow food. Turismen på Mallorca står inför stora utmaningar – och möter dem genom att sakta ned och tänka om. Här kommer tio tips för dig som vill fatta medvetna och hållbara val under din semster på Mallorca.
Text: Anna Norström
Foto: Pär Olsson
Lediga rum & priser på Mallorca
HOTELL
Eco Cirer
Hotell i Sóller med hållbarhetstänk och många ekomedvetna gäster. Nästan all inredning är återvunnen på något sätt. Även den iögonfallande konsten har fått ett andra liv här. Frukosten är baserad på närodlad frukt och grönt. Ägarinnan står för matlagningen och har även givit ut en kokbok. Det finns sex sovrum i hotelldelen och ett separat bed and breakfast.
Carrer Fossaret 16, Sóller
Cal Reiet
Varje morgon börjar med yoga på det här holistiska hotellet. Faktum är att det ingår i rumspriset, precis som den veganska frukostbuffén. Dagarna tillbringas runt hotellets pool eller i hotellets spa. Stället andas avslappnad lyx och ligger i byn Santanyí på sydöstra delen av ön.
Carrer de Cal Reiet 80, Santanyí
calreiet.com
Mat & dryck
Mrs Sweet
Här serveras Mallorcas godaste veganska bakverk. Mrs Sweets praliner och tårtor är gjorda på ekologiska råvaror och innehåller varken raffinerat socker, gluten eller laktos. Bakverken säljs över disk i hennes dessertstudio i Lloseta, mellan Binissalem och Inca, där hon också erbjuder bakkurser.
Carrer Joan Carles I, Lloseta
mrssweet.com
Ca An Toneta
Öns bästa restaurang serverar en närodlad och ekologisk sexrättersmeny. Kocken Maria Sollivelas är drottning över öns slow food-rörelse och skapar rätter med fantastiska smaker och texturer. Missa inte den lilla butiken intill där man kan köpa lokalproducerade linneprodukter och keramik.
Carrer de s'Horitzó 21, Caimari
canatoneta.com
Maca
Maca drivs av Maca De Castro, öns första kvinnliga kock med en Michelinstjärna. Hon bygger sina menyer på öns bästa råvaror och rätterna byts därför ofta. Under samma tak finns även finkrogen El Jardin och en gastrobar.
Carrer Tritons 4, Alcudia
Can Gavella
På den här strandklubben strax söder om Alcúdia huserar några av öns främsta paellaproffs. Deras paella är baserad på närodlade råvaror och skopas upp med paprika som sked. Börja med frasiga chipirones och friterad bläckfisk. Ett bra utflyktsställe både för de som vill sittdansa och för familjen.
Disseminat Caset Capellans 136, Can Picafort
cangavella.com
Andreau Genestra
Andreau Genestra är ytterligare en medveten Michelinkock som lyfter det lokala matarvet. Hans restaurang ligger i hotellet Predi Son Jaumell i Capdepera på östra Mallorca. Kockarna skördar från den egna trädgården och har även egen försörjning av ägg och griskött.
Carretera Cala Mesquida, 1. Desvío Camino Son Moltó, Capdepera
andreaugenestra.com
Joan Marc
Kocken Joan Marc har en stor förkärlek för det lokala och jobbar nära flera lokala matproducenter. På hans restaurang i Inca serveras förfinade varianter av typiskt mallorkinska rätter. Det kan vara både rustikt och elegant, och avsmakningsmenyerna består av fem eller åtta rätter.
Placa del Blanquer 10, Inca
joanmarcrestaurant.com
Se & göra
Mercat Ecològic
Ekologiska grönsaker, honung, ostar, olivolja… På lördagar är det rusning till den här ekologiska marknaden i Palma, som lockar med öns allra bästa råvaror.
Bisbe Berenguer de Palou, Palma
Bodega Ribas
Det här är vinproducenten som har räddat lokala, nästintill utdöda druvor. Större delen av produktionen är ekologisk – målet är att hela gården ska bli det. Här kan man få en personlig vinprovning med tapas om man bokar i förväg, men det går också bra att spontanshoppa vin per liter i butiken.
Carrer de Muntanya 2, Consell
bodegaribas.com
Tips! Så reser du mer hållbart på Mallorca:
- Köp inte vatten i plastflaska. Företaget Cleanwave renar kranvatten och har 80 vattenstationer runtom på ön. Genom att köpa en av deras flaskor i rostfritt stål stöder du projektet.
- Undvik engångsartiklar som rakhyvlar och tandborstar i plast.
- Hyr elcykel eller ta bussen i stället för hyrbil.
- Stöd lokala producenter genom att handla deras produkter.
- Återvinn ditt skräp.