REPORTAGE

La dolce vita på Amalfikusten

Jul 17, 2019

Den italienska Amalfikusten förknippas ofta med svindlande höjder, gnistrande hav och jetsetliv. Men RES utsända upptäcker också en gudomlig vandringsstig, en magisk konstnärsateljé, oemotståndliga citronbakelser och en by som får matälskarna att vallfärda. 

Text: Åsa Johansson 
Foto: Francesca Fumagalli 

– Tänk att det här var ett kloster där nunnorna levde utan kontakt med omvärlden, säger kocken Bob Christoph. Det var en perfekt plats för att isolera sig från resten av samhället. Amalfikusten var, och är, svårtillgänglig: havet på den ena sidan och de branta klipporna på den andra, och en enda väg som kan ta dig hit eller härifrån. 
Bob är kock på Il Refetterio, en restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Den tillhör det före detta nunneklostret Monastero Santa Rosa, i dag omgjort till ett fantastiskt femstjärnigt hotell. Det ligger så vackert på klipporna ovanför Amalfi att man titt som tätt måste gnugga sig i ögonen. Utsikten sträcker sig långt ut över det gnistrande havet. På de branta stenhällarna växer mot alla odds gula och rosa blommor som tappert sträcker sig mot solen. På håll ser man de kreativt byggda villorna längs kusten, de hänger ut mot havet som om de också blivit en del av naturen.  

– Hit skickades flickor som ansågs olydiga förr i tiden. Om man hade otur och fick för många döttrar kunde de också skickas hit i väntan på en manlig arvinge. Det var hemskt, tur att livet på Amalfikusten är mycket roligare i dag, fortsätter Bob. 

Vi står i hans grönsaksland som ligger strax bakom Monastero Santa Rosa. Här odlar han grönsaker, aprikoser, granatäpplen och en massa annat gott som han använder i köket. Titt som tätt sträcker han fram frodiga bondbönor eller olika örter som vi får smaka på. Maten som serveras i hans restaurang är både vacker och god, servicen är lågmäld och det är brett mellan borden.  

Hotellet var ett nunnekloster från 1600-talet fram till 1920. Sedan övergavs det och låg i ruiner tills en välmående amerikanska förälskade sig i byggnaden och bestämde sig för att låta renovera det. Sedan 2012 finns här 20 hotellrum i det som en gång var nunnornas celler. Hotellet ligger spektakulärt längst ut på en klippa. Att bo här, om än bara för en natt, är ett minne för livet. 

Amalfikusten ligger söder om Neapel och börjar strax efter Sorrentohalvön. Här ligger de pastellfärgade byarna på rad som på ett pärlhalsband: Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Cetara, Vietri sul Mare. Kedjan som kopplar samman byarna är väg SS163, som slingrar sig likt en orm längs kusten. Amalfikusten blev populär under 1950- och -60-talet när stjärnor som Sophia Loren, Anna Magnani, Ingrid Bergman och familjen Kennedy reste hit. Sakta men säkert förstod invånarna i de tidigare fattiga små fiskebyarna att turismen var områdets framtid. Än i dag är Amalfikusten och den närliggande ön Capri en favorit bland Hollywoodstjärnor och andra kändisar. När restaurangägare och stjärnkockar pratar om till exempel Clive Owen eller Tom Cruise nämns de bara vid förnamn, och Beyoncé och Jay-Z kallar de för The Carters, som om de vore nära vänner. 

Amalfi är en av de mest välbesökta byarna längs kusten och en anledning är att byn har en större parkeringsplats. Men att något är större på Amalfikusten betyder inte att det är stort – att hitta parkering är ofta en utmaning. Vill man undvika de stora turistskarorna är det klokast att besöka byn kvällstid. Då kan man beundra den vackra domkyrkan och sätta sig på det historiska kaféet Pansa från 1830 utan att behöva trängas. Här ska man beställa en delizia di limone, en oemotståndlig citronbakelse av fluffig sockerkaksbotten och ljuvlig citronkräm.  

– Vi har ett tusental egna citronträd i en otroligt vacker citronlund, berättar Andrea Pansa, som är femte generationen i familjen att driva konditoriet.  

Ett stenkast bort ligger ett pittoreskt pappersmuseum, Museo della Carta. Amalfi är känt för sin pappersproduktion och pappersproducenten Amatruda förser självaste påven med brevpapper och kuvert.  

I Amalfi ligger även kultförklarade Marina Grande, där krögaren Gianpaolo Esposito driver restaurang och bar sedan 1988. På uteserveringen hör man vågorna slå in mot strandkanten.  

– Vi har ett ambitiöst kök, men vill man bara ta en drink så går det också bra, säger han.  
Han har stamgäster som medlemmarna i Coldplay och skådespelarna Edward Norton och Julian Moore, men priserna är fortfarande överkomliga. En avsmakningsmeny med åtta rätter kostar cirka 750 kronor per person. 

– Innan Tripadvisor så skickade jag iväg gäster som ville ha parmesanost på skaldjurspastan eller en cappuccino efter maten, men nu försöker jag vara lite mer diplomatisk, säger Gianpaolo och skrattar. 

Sergio Ciampa trycker gasen i botten mitt i en kurva.   

– Låtsats bara att du är med i ett tv-spel så går allt bra, säger han.   

Sergio kör inte vilken bil som helst, utan en Morgan 4 PLUS från 1983. I sitt garage har han ytterligare ett tjugotal veteranbilar som han hyr ut, bland annat en röd Alfa Romeo cabriolet, ”Giulietta”, från 1963.  

– Engelsmännen älskar Alfa Romeo, jag tror att den får dem att tänka på La dolce vita. Men jag har även Fiat och Mercedes, de är inte är så tokiga de heller, säger han innan vi svänger runt nästa tvära kurva.  

– Man hyr mina bilar för att få uppmärksamhet, inte för att få bättre utsikt.  
Och uppmärksamhet får vi gott om när vi glider fram på vägen medan musiken strömmar ur högtalarna och håret fladdrar i vinden.  

Man måste ha tålamod när man tar sig fram på Amalfikustens enda bilväg. Här blandas stora turistbussar, lokaltrafikens otåliga chaufförer, scootrar, veteranbilar och joggare. De sistnämnda springer med livet som insats på den smala vägen. Här kör man bokstavligen mellan himmel och hav och är man inte van att hantera stress ska man låta någon annan sitta vid ratten. Och vill man undvika att förflytta sig på hjul kan man alltid ta sig runt med båt eller till fots. 

Väljer man att gå till fots är Il Sentieri degli Dei, Gudarnas stig, ett måste. Namnet ger en föraning om vad som väntar. Stigen startar i byn Bomerano och slutar i Positano. Följer man stigen i den riktningen går man i nedförsbacke, något som brukar vara uppskattat. Den medelsvåra vandringen tar cirka fyra timmar och kantas av vyer man inte glömmer i första taget. Det är dock inget för den som lider av höjdskräck. Är man sportigare och vill ta sig upp 580 meter över havet ska man börja i Praiano. Gör man det får man inte missa konstnären Paolo Sandullis studio. 

Paolo har sedan 30 år sin studio i ett 800 år gammalt torn precis vid havet i Praiano. Här skapar han de mest förförande konstverken av terrakotta, havssvampar och koraller.  

– Tornen längs kusten byggdes för att försvara byarna mot pirater, berättar Paolo. Men de användes också för att förvara det värdefulla vetet som fraktades hit med båt för att sedan distribueras till befolkningen. 

Många av de övriga tornen har gjorts om till diskotek eller hotell, men Paolo försöker stå emot alla som vill få bort honom för att göra något liknande med hans torn. Energin inne i ateljén är magisk. På väggar och hyllor står Paolos konstverk som berättar om livet på Amalfikusten. Två medarbetare gör modeller av terrakotta medan Paolo sitter i fönstret och arbetar med en ny skulptur med havet som kuliss.  

– Jag berättar historier om de som har bott här, till exempel om de fiskare som bor i Praiano, säger Paolo och pekar på en skulptur av ett fårat ansikte. Medelhavets fiskare är glada typer, inte alls så där hårda som de från norra Europa. Medelhavet är ju inte lika farligt som Atlanten, mer likt ett stort badkar.  

Att behålla sin traditionella kultur i en region med en växande turism är inte alltid lätt. Pasquale Torrente, kock och ägare av restaurang Al Convento i fiskebyn Cetara, vill skapa en stiftelse för att behålla de lokala traditionerna. 

– Det känns viktigt att lära yngre generationer hur man tar hand om våra fantastiska citronodlingar och att föra vidare vår tradition av fiske. Det vore förfärligt om allt detta gick förlorat, säger han.   

Pasquale Torrente är mannen som har fått världens matälskare att upptäcka Cetara. Inte minst kocken Massimo Bottura från trestjärniga La Francescana i Modena, han besöker ofta Al Convento för att äta spaghetti med colatura di alici, ansjovisextrakt.  

Cetara är en av de minst kända byarna på Amalfikusten. Det är en by som fortfarande lever av fiske vid sidan av turismen. Tidigare försörjde sig invånarna genom att fiska tonfisk i den djupa Salernobukten. I dag handlar det mest om ansjovis. Ansjovisextrakt är en antik tradition som har fått nytt liv efter att Italiens mästerkockar har höjt Cetaras anjovisextrakt till skyarna. 

– På 1600-talet gav fiskarna en låda fisk till munkarna varje dag som tack för den goda fångsten. Det munkarna inte åt upp ställde de i källaren. Fisken började jäsa och saften som utsöndrades använde munkarna i stället för salt på sina grönsaker och på sin pasta, berättar Mario Giordano på Ittica Nettuno, en liten fiskbutik som fortfarande håller liv i den antika traditionen. 

Här låter de fisken jäsa i två år på små kastanjefat. Sedan gör de ett hål i botten och väntar i två veckor tills all saft har runnit ut.  

– Cetara är på riktigt, här är inget gjort för turister, säger Pasquale Torrente bestämt. Jag har behållit samma priser. En pizza kostar fem euro, vi vill inte ta mer bara för att turisterna är villiga att betala mer. En pizza är en pizza.  

Förutom att det är prisvärt smakar allt väldigt bra på Al Convento. Den friterade fisken, den berömda spaghettin och det grillade brödet med smör och ansjovis – allt är så gott att det är svårt att sluta äta. 

– Jag använder min mammas gamla recept, även om jag har gjort dem mer lättsmälta. Efter en söndagslunch hos mamma måste man sova i tre timmar, säger Pasquale och skrattar.  

Att göra en båttur är ett måste när man är på Amalfikusten. Att se byarna från vattnet, medan man dricker ett glas mousserande och solen går ner över havet, är något som mjukar upp även den minst romantiska. De traditionella motorbåtarna på Amalfikusten är gjorda i trä och kallas Gozzo. 

– Vi har flera olika varianter. Den nyaste är tio meter, har kök, sovplats och grill och är inredd i mahogny, berättar Giulio Guerriero.  
Han driver Guemar Travel, en researrangör som ordnar turer längs Amalfikusten både till havs och på land.  

– Våra båtturer startar i Sorrento, sedan åker vi till Ischia eller Capri för att äta lunch och bada. Det brukar ta cirka åtta timmar, men vi är inte så noga med tiden som du nog har märkt, säger Giulio och skrattar medan vi kör ut ur hamnen i Pian di Sorrento.  

Under färden förstår vi att Dolce Gabbana-reklamen från Capri inte är så retuscherad som man kan tro. Vattnet är precis lika kristallklart och himlen lika ljusblå som i reklamen. Tyvärr syns ingen modell i vita badbyxor, men man kan inte få allt.  

Det är svårt att tänka sig att denna lyxiga kust en gång var hem för olyckliga, bortlämnade flickor och pirater. Mycket har hänt sedan dess.  

Språk: Italienska och engelska.  

Valuta: Euro. Kontanter är bra att ha då många mindre ställen inte tar kort.  

Tidsskillnad: Ingen.  

Ta dig dit: Direktflyg med Norwegian eller SAS från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo till Rom. Därifrån snabbtåget Frecciarossa till Neapel eller Salerno och vidare med buss eller privat transport. 

Ta dig runt: Enklast med hyrbil eller scooter. De lokala SITA-bussarna kostar några få euro men tar väldigt lång tid. Många hotell har shuttlebussar som åker fram och tillbaka mellan byarna. 

GUIDE 

Därför: En av världens vackraste kuststräckor som man måste uppleva minst en gång i livet. 

För vem: Livsnjutare som tycker om kultur, god mat och vackra landskap. 

När: April, maj, september och oktober. Undvik de varma sommarmånaderna. 

BO 

Monastero Santa Rosa 

Lediga rum & priser

Ett omgjort nunnekloster som ligger vackert på en klippkant ovanför Amalfi. Det femstjärniga hotellet är elegant och avskalat inrett och har kvar möbler från klostertiden. Alla 20 rum har havsutsikt, precis som den underbara poolen, frukostmatsalen och gymmet. Här finns också ett lyxigt spa och michelinrestaurangen Il Refettorio.  

Pris från cirka 4 000 kr per natt. 

Via Roma 2, Conca dei Marini 

monasterosantarosa.com 

Bed and breakfast Bacco a Furore 

Enkelt bed and breakfast i byn Furore, 580 meter över havet. Här finns också en välkänd restaurang med lokala produkter och goda viner. Ägarens kusin är den berömda vinproducenten Marisa Cuomo som gör vin på terrasserna ett stenkast bort. Pris från cirka 650 kr per natt. 

Via Giambattista Lama 9, Furore  

baccofurore.it 

ÄTA & DRICKA  

Il Refettorio 

Il Refettorio har en stjärna i Guide Michelin och tillhör det femstjärniga hotellet Monastero Santa Rosa. Här lagar den tyske stjärnkocken Bob Christoph utsökt mat av råvaror från hotellets eget grönsaksland. Utmärkt service och milslång utsikt över havet. Avsmakningsmeny från cirka 750 kr per person.  

Via Roma 2, Conca dei Marini 

monasterodisantarosa.com 

AL CONVENTO 

Den här restaurangen i byn Cetara drivs av Pasquale Torrente, en av Italiens mest kända kockar. Spaghettin med ansjovisextrakt är ett måste. En trerättersmeny kostar cirka 350 kr per person. 

Piazza S. Francesco 16, Cetara  

alconvento.net 

Il GLICINE 

Gourmetrestaurang som tillhör det femstjärniga hotellet Santa Caterina och har stjärnkocken Giuseppe Stanzione vid rodret. Här kan man välja att sitta nere vid havet eller mer ombonat i den inglasade matsalen med utsikt över havet. 

Via Mauro Comite 9, Amalfi  

hotelsantacaterina.it 

LA TORRE ON FIRE 

Den här restaurangen på Sorrentohalvön ligger egentligen utanför Amalfikusten men är så bra att den är väl värd en omväg. Restaurangen drivs av familjen Mazzola, mamma Maria står i köket och lagar de mest fantastiska rätterna. Det är så gott att man måste slicka tallriken. En fyrarättersmeny kostar från cirka 350 kr per person. 

Via Annunziata 7, Massa Lubrense  

facebook.com/ristorantelatorreonefire 

PASTICCERIA PANSA 

Ät de underbara citronbakelserna la delizia di limone eller ta en aperitif på konditoriets uteservering. Den ligger intill domkyrkan i Amalfi och har bra utsikt över folklivet på piazzan. 

Via Duca Mansone 1, Amalfi  

pasticceriapansa.it 

GÖRA & UPPLEVA 

VANDRA PÅ GUDARNAS STIG 

Vandra på Il Sentiero degli Dei, Gudarnas stig, som går mellan Bomerano och Positano och har världens vackraste utsikt. Gå helst från öst till väst för den bästa utsikten över Capri. Vandringen tar cirka fyra timmar och är medelsvår. 

MUSIKFESTIVAL I RAVELLO 

Ända sedan Wagner kom till Ravello ridandes på en åsna i slutet på 1800-talet förknippas byn med musik. Varje sommar arrangeras en klassisk musikfestival i Ravello, i år mellan den 30 juni och 31 augusti. 

ravellofestival.com 

HYR EN VETERANBIL 

Gör som James Bond och glid runt på Amalfikusten i en röd Alfa Romeo från 1960-talet. Sergio Ciampa har runt 20 olika veteranbilar för uthyrning. Pris från cirka 3 500 kr per dag. 

Via Giuseppe Russo 2, Pian di Sorrento  

spiderlifstyle.com 

BESÖK EN VINGÅRD 

Vingården Marisa Cuomo i byn Furore gör några av Italiens bästa vita viner. Här kan du prova dem med utsikt över havet och de branta vingårdarna som ser ut att stupa rakt ner i havet.  

Via Giambattista Lama 16/18, Furore  

marisacuomo.com 

SOL & BAD 

MARINA DE CANTONA 

Man åker egentligen inte till Amalfikusten för att bada. Stränderna är få, så ett tips är att välja ett hotell med pool. En av de längsta stränderna är klapperstenstranden Marina de Cantona som ligger strax intill byn Nerano. 

GROTTA DELLO SMERALDO 

Emeraldgrottan har fått sitt namn på grund av dess gröna vatten. Den är inte lika känd som den blå grottan på Capri, men helt klart värd ett besök. Den nås enklast med båt från Amalfi. Båtturer kan bokas genom till exempel Guemar Travel. 
guemartravel.com 

FIORDO DI FURORE 

Fjordar förknippas knappast med Amalfikusten, men det finns faktiskt en strax utanför byn Furore. Här kan man ta ett dopp och har man tur arrangeras den årliga dyktävlingen från den 28 meter höga klippan intill. 

SHOPPING 

Paolo Sandulli 

Besök konstnären Paolo Sandulli i hans ateljé som ligger i ett gammalt försvarstorn i byn Praiano. Paolo arbetar med terrakotta, havssvampar och korall och hans studio är en magisk upplevelse. 

Torre Asciola, Via Terramare, Praiano  

paolosandulli.com 

Il Gusto della Costa  

Liten butik i byn Praiano med egenproducerad, ekologisk limoncello och goda citron- och apelsinmarmelader. 

Via G Capriglione 24, Praiano 

ilgustodellacosta.it 

CARTA D´AMALFI 

Efter tio minuters promenad på Via del Cartieri i Amalfi kommer man till dalen där Amalfis berömda pappersbruk tidigare låg. Här finns fortfarande företaget Amatruda som gör papper till självaste påven. Strax intill ligger museet Museo della Carta där man kan se hur papperstillverkningen går till. 

museodellacarta.it 

UTE SENT 

L´AFRICANA FAMOUS CLUB 

Amalfikustens mest populära nattklubb har dansgolv i grottor alldeles intill stranden i Praiano. 

africanafamousclub.com 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!