PROMOTION

Upptäck naturens under runt Valencia

Dec 27, 2023

Staden Valencia utmanar på så många vis. Med sin mat, design, konst, kultur och arkitektur. Men också med natur!
 

Tillhör du dem som vill vara med om fantastiska naturupplevelser när du är på resande fot?
 

Då har du hittat rätt i regionen runt Valencia.
 

Foto: Visit València.

Ynka milen från själva staden ligger Albufera, en naturpark som nästan bäst beskrivs som en urban oas eftersom det nästan känns som en del av Valencia.

Sötvattenlagunen som är hem åt omkring 300 olika fågelarter är Albuferas största dragplåster. Det bästa sättet att uppleva det hela är ombord en båt. Gärna runt solnedgången då det bleknande ljuset kastar magiska kulörer över landskapet.

Det finns kaj vid Gola de Pujol samt båtmöjligheter via hamnarna i Catarroja, Silla, Sollana och El Palmar.

Foto: Josep Gil, Visit València.

Runt lagunen ligger träsk och risfält vilket också innebär att allt förändras med årstiderna.

På sommaren är det alldeles grönt, och på vintern alldeles blått då vattenytan tycks smälta ihop med himlen och havet bortom.

Vill du hellre upptäcka Albufera till fots? En bra utgångspunkt är i så fall La Devesa som skiljer naturparken från Medelhavet, härifrån utgår sex olika vandringsleder.

Det finns även leder för cykling.

Foto: Visit València.

Den fridlysta naturparken Turia, ”Valencias gröna korridor”, är en annan underbar naturupplevelse som är drygt 4 600 hektar stor.

Det är lite som en naturlig utvidgning av trädgården Jardín del Turia. En slags röd – nej, grön! – tråd mellan Valencia och de andra samhällena Quart de Poblet, Manises, Paterna, Riba-roja de Túria, L'Eliana, Vilamarxant, Benaguasil, Llíria och Pedralba.

I närheten av Valencia finns även flera biosfärområden, missa till exempel inte Valle del Cabriel och Alto Turia.

Foto: Unesco.

Ett ytterligare måste i närheten av Valencia är den världsarvslistade Palmlunden i Elche.

Som med sina drygt 200 000 palmer och 97 fruktträdgårdar inte bara är störst i Europa utan en av de största i hela världen.

Det finns tecken som tyder på att det odlats palmer här så tidigt som på 500-talet f.v.t., och man tror att planteringarna överlevt under såväl romarna som morerna.

Foto: Visit Elche.

Palmlunden som vi känner den i dag går däremot att spåra till Abd ar-Rahman I:s styre på 700-talet, då bevattningssystemen, som ännu är i bruk, utvidgades.

Det är en nära nog obeskrivlig upplevelse, att se palmer så långt ögat når – och veta att de stått här i hundratals år. Missa förstås inte att smaka på dadlarna!

Valencia är Europas miljöhuvudstad 2024. Så det blir ett särskilt spännande år att upptäcka de särpräglade miljöerna runt Spaniens tredje största stad. 

För mer information: www.visitvalencia.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!