Tusentals soltimmar, hundratals span och mängder av grönområden. Den spanska huvudstaden får höga poäng i en ny analys av vilka städer i Europa som är bäst för välmåendet.
Att vi reser för att få härliga wellnessupplevelser är inget nytt under solen. Enligt en omfattande analys från Omio innebär Madrids drygt två och ett halvt tusen årliga soltimmar, över 360 span, låga kriminalitet och levnadsstandard som andas välmående, att staden förtjänar förstaplats i bokningsplattformens nya hälsoranking.
Men vad innebär det egentligen att vara bäst i Europa på välbefinnande? För att komma fram till det har Omio analyserat 46 europeiska städer med hjälp av 17 nyckelindikatorer – från "ren fakta" till mjuka upplevelsevärden, och kokat ner resultatet till ett index på 100. På skalan vägs luften man andas, vattnet man dricker, omgivande grönska och buller (som i frånvaron av det). Madrid presterar konsekvent högt på i stort sett alla områden.
• Luftkvalitet? God.
• Grönytor? Rikliga och välskötta.
• Spautbudet? Över 360 alternativ för massage, ångbad och skönhetsbehandlingar.
• Tystnad? Förvånansvärt god, trots en pulserande stadskärna.
• Solsken? 2 712 timmar per år, vilket placerar Madrid på femte plats i Europa.
Wellness bortom ytan
I metodologin har miljö varit den tyngst vägande kategorin med hela åtta indikatorer. Här bedöms bland annat vattenkvalitet, renhållning, buller, nattligt ljus, grönområden och kriminalitet. Städer som Helsingfors visar sig briljera särskilt i den här kategori, med Europas lägsta föroreningsnivåer och högst betyg i dricksvatten och tystnad.
Nästa block i analysen handlar om livskvalitet, mätt genom sex faktorer: boendekostnader, sjukvård, säkerhet, klimat, trafiksituation och levnadsstandard. Här sticker Luxemburg ut som Europas mest balanserade stad – trygg, välmående och med minimal vardagsstress.
Till sist har man vägt in stadens rena wellness-infrastruktur: antal spa och gym, samt antal soltimmar per år. Det är här städer som London och Lissabon klättrar. London, trots sin blygsamma placering på plats 21, har Europas största utbud av spa- och träningsanläggningar: hela 1 120 stycken. Lissabon, som kniper andraplatsen totalt, har 2 828 soltimmar – flest i hela rankingen.
Balans och variation
Bronset går till Wien, som med 128 spa, låg kriminalitet och Europas kanske mest väloljade infrastruktur för kollektivtrafik visar att wellness inte nödvändigtvis behöver innebära sandstränder eller rejält med D-vitamin. Här är det ordning, lugn och kultur som helar. Prag och Amsterdam fullbordar topp fem med fokus på urbana grönområden, promenadvänliga gator och väl utbyggda system för hälsa och rekreation.
Lite längre ner i listan hittas Aten, Stockholm och Reykjavík. Städer som på olika sätt visar att wellness inte är ett enhetligt koncept. Det kan handla om rena gator och god sjukvård (Stockholm), termalbad och låg stressnivå (Reykjavík), eller sol, olivolja och gott om urban yoga (Aten).
Topp 20: Europas mesta städer för hälsa och välmående 2025
1. Madrid, Spanien
2. Lissabon, Portugal
3. Wien, Österrike
4. Prag, Tjeckien
5. Amsterdam, Nederländerna
6. Vilnius, Litauen
7. Aten, Grekland
8. Stockholm, Sverige
9. Yerevan, Armenien
10. Reykjavík, Island
11. Ljubljana, Slovenien
12. Oslo, Norge
13. Zagreb, Kroatien
14. Luxemburg stad, Luxemburg
15. Helsingfors, Finland
16. Tallinn, Estland
17. Köpenhamn, Danmark
18. Valencia, Spanien
19. München, Tyskland
20. Barcelona, Spanien
Foto: Gabin Vallet.
Mer inspiration från RES
London längs kanalerna - 6 coola upplevelser intill vattnet
5 unika krogar i Lissabon
Wellness i Paris: 8 städer för en fransk spa-helg