KRÖNIKA

Låt oss tala om hållbar turism

Nov 21, 2018

Flygets vara eller icke vara debatteras friskt just nu, men vi måste bredda perspektivet och se bortom flyget. Låt oss tala om hållbar turism.

Text: Hanna Anfelter

Början av 2018 kom att präglas av en het debatt om flygets vara eller icke vara.

Några kulturskribenter gick ut och deklarerade att det är dags att sluta flyga, politikerna tvistade om flygskatten (som nu är ett faktum) och hashtaggen ”jagstannarpåmarken” fick fäste.

Som vanligt tenderar debatten i Sverige att stanna vid klimatet – koldioxidutsläppens vara eller icke vara, men lösningen är inte att sluta flyga, det handlar om så mycket mer än så. Om hur ofta du reser, vilket resmål du väljer, vilket hotell du checkar in på, vad du äter på resmålet och var du äter. Vilka aktiviteter du gör och hur du beter dig rent allmänt.

Ja, flyget släpper ut stora mängder koldioxid, men enligt Naturvårdsverket står matindustrin för ännu större utsläpp än flyget. För att inte tala om bilindustrin eller klädbranschen. Att skuldbelägga de som reser och stanna på marken är inte lösningen utan vi måste tillsammans se till att bidra med kunskap och inspirera till ett bättre resande. Göra medvetna val.

Jag älskar att resa och har alltid varit en kräsen resenär. En sådan som undviker att åka dit alla andra åker samtidigt och som går en extra mil för att hitta det bästa matstället bortom allfartsvägarna trots att magen skriker av hunger. Rädslan för att jag ska hamna på turistfällan är stor och jag går hellre hungrig än att jag lägger mina pengar på fel ställe. För låt oss tala klarspråk, många av de stora turistfällorna drivs av internationella kedjor som sätter vinsten före planeten. Jag är inte naiv, jag förstår också att ett företag måste gå med vinst för att det ska vara lönsamt, och hållbart, men jag tror inte på att vinsten ska ske på bekostnad av vår planet eller andras välbefinnande, som exempelvis de anställdas villkor, kvaliteten på maten och avfallshanteringen.  Jag vet att det inte går att dra alla över en kam, men generellt gynnar inte turisternas spenderande det lokala samhället utan främst internationella jättar.

Man brukar prata om leakage och linkage, det vill säga hur mycket av de spenderade pengarna som försvinner ut ur landet eller stannar på destinationen och gynnar det lokala samhället och den lokala ekonomin. Inom all-inklusive kan läckaget vara så högt som 80 procent till skillnad mot en ekolodge som anställer och handlar det mesta lokalt, och där ibland så mycket som 98 procent går tillbaka till den lokala ekonomin.

Hållbar turism handlar just om det, att turismen ska gynna alla inblandade. Destinationen, hotellet, restaurangen, djuren, miljön och lokalbefolkningen. Det handlar om att använda turismen som ett medel att skapa positiv förändring i samhället. Hjälpa till att utrota fattigdomen, ge alla chans till en utbildning, bevara naturen och skapa ett jämställt samhälle i fred. Tänk vad fantastiskt att kunna resa och upptäcka världen, och samtidigt göra gott!

Turismen är den snabbast växande näringen och anställer 1 av 11 personer runt om i världen. Vissa länder är helt beroende av turismen som inkomstkälla, och om vi alla slutade att resa tvärt skulle de få andra förödande konsekvenser än sett till direkta koldioxidutsläpp. Med det sagt är det viktigt att vi ser till att våra väl sparade pengar kommer rätt personer till gagns och att resorna är utformade med omsorg för miljömässiga, sociala, ekonomiska aspekter. För att resa handlar om så mycket mer än sitt eget välbefinnande och behov av att komma bort från vardagen. Det handlar också om utbyten, nya perspektiv, möten mellan olika kulturer, insikter i andra människors vardag, och om att förstå och förbättra vår omvärld.

Att sträva efter att få människor att sluta resa är inte rimligt, eller ens önskvärt. Däremot att få resenärer att resa bättre, det är möjligt. Så res mer, och gör ett medvetet val i dag.   

 

Några tips för ett bättre resande:

  • Undvik de populäraste resmålen och åk till mindre orter och städer.
  • Gynna små lokala hotell, gärna med någon slags miljö- eller hållbarhetscertifiering
  • Cykla, gå eller åk kollektivtrafik på resmålet.
  • Shoppa och ät lokalt så att dina pengar gynnar den lokala ekonomin.
  • Spara på el och vatten.
  • Läs på om resmålet innan och visa respekt mot de boende och anställda.

 

 

Mer från RES

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.

Riad El Fenn. Foto: Kasia Gatkowska.

Handplockade tips

Sov på riad – 5 favoriter i Marrakech

Med snirklande gränder, tusenårig torghandel och chica designbutiker fascinerar Marrakech som få andra platser. Ännu bättre blir det om du också övernattar på en riad. Det här är RES:s fem favoriter just nu.

COMO Shambhala Urban Escape. Foto: COMO Hotels and Resorts.

Handplockade tips

Wellnesshelg i London – 8 spa att besöka

Det finns många trender att testa under en spahelg i London. Från Guerlains första intåg på brittisk mark till hyperbar oxygenbehandling och kända hudspecialisters signaturkurer. RES tipsar om åtta anledningar att åka på modern hälsohelg i London.

Auriga Wellness på Capella Bangkok. Foto: Capella Hotels.

Handplockade tips

Bäst spahotell i Thailand – 5 tips

Typisk thailändsk massage i Bangkok, tropiska påhitt i Chiang Mai eller hälsoprogram hos wellnesspionjär i Hua Hin? Vi listar fem favoriter bland Thailands bästa spahotell.