RESTAURANG

Giretto tar rågpizza till Södermalm

Feb 07, 2020

Södermalm i Stockholm har fått en ny destination för att stilla sitt pizzabegär när Giretto öppnar den 8 februari på Sank Paulsgatan i Stockholm.

St Pauls-området kallas den nya matsatsningen på hörnan vid turisttäta Götgatan och Sankt Paulsgatan i närheten av Slussen på Södermalm. Giretto är det senaste tillskottet i raden av restauranger i satsningen.

— Södermalm har jag tittat på länge. Läget är oslagbart och vi ser fram mot att servera pizza till hungriga södermalmsbor och förbipasserande, vi håller öppet för både lunch och middag, säger Gustavo Catenacci, vd för Giretto.

I den luftiga lokalen finns plats för 90 sittande gäster och konceptet är italienska pizzor med en svensk touch. Här skräddarsyr man sin pizza vid beställning – alla pizzor går att få som rågpizza till exempel, eller som glutenfri, stor eller liten. KOnceptet är enkelt: Man beställer vid disk, får en puck som blinkar när det är dags att gå och hämta sin färdiga pizza. Snabbt och effektivt. Priserna startar på rimliga 89 kronor.

Giretto – som betyder ”litet varv” på italienska, har tunga namn och ägare i ryggen – Nobisgruppen, som bland annat har Operakällaren, hotellet Miss Clara och Nobis Hotel i sin portfölj. Girettos vd Gustavo Catenacci har ärvt sitt matintresse från sin far Alessandro Catenacci och farbror, stjärnkocken Stefano Catenacci.

— Jag är uppfostrad av en svensk mamma och en italiensk pappa. På Giretto blandar jag därför det bästa av två världar, svensk surdeg och italienskt mjöl. Det moderna svenska möter det traditionella italienska, säger Gustavo Catenacci.

Förhoppningen är att Giretto blir en kedja som får fötter och kan öppna runt om i Sverige.

Varför är vi på RES extra exalterade över denna resaturangöppning då?  Jo, vår redaktion ligger på just Sank Paulsgatan, så här lär vi tillbringa många luncher framöver. Vi har provsmakat oss genom en större del av utbudet och vill slå ett extra varm slag för pizzorna Pil Pil (mozzarella, chili- och vitlöksmarinerade vinnamieräkor och persilja) och Tartufo (mozarello, champinjon- och tryffelkräm, körsbärstomater, tryffelsalami och basilika.

Sankt Paulsgatan 2

Giretto.se

Mer från RES

LeVel33 i Singapore. Foto: LeVeL33 Craft-Brewery Restaurant & Lounge Facebook.

Handplockade tips

10 takbarer att möta sommaren på

Från världens högst belägna urbana mikrobryggeri till 450 kvadratmeter utomhusterrass på 27 våningen. Ett av de bästa sätten att bekanta sig med en stad på, är på en takbar. Häng med till tio höjdare.

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.

Riad El Fenn. Foto: Kasia Gatkowska.

Handplockade tips

Sov på riad – 5 favoriter i Marrakech

Med snirklande gränder, tusenårig torghandel och chica designbutiker fascinerar Marrakech som få andra platser. Ännu bättre blir det om du också övernattar på en riad. Det här är RES:s fem favoriter just nu.

COMO Shambhala Urban Escape. Foto: COMO Hotels and Resorts.

Handplockade tips

Wellnesshelg i London – 8 spa att besöka

Det finns många trender att testa under en spahelg i London. Från Guerlains första intåg på brittisk mark till hyperbar oxygenbehandling och kända hudspecialisters signaturkurer. RES tipsar om åtta anledningar att åka på modern hälsohelg i London.