Hur reser man hållbart på en liten ögrupp med växande turism? Färöarnas svar: självnavigerande hyrbilar som tar dig bort från sevärdheter med trängsel – och in i det okända.
De har gått att hyra i Färöarna sedan den 8 juli. Bakom projektet står den nationella turistorganisationen Visit Faroe Islands, som i samarbete med Google utvecklat ett system som automatiskt navigerar turister till mindre kända platser på öarna. Rutterna är framtagna av lokalbefolkningen och leder till utsiktsplatser, restauranger och sevärdheter som sällan omnämns i guideböcker eller syns på Instagram. Grundprincipen är enkel: man sätter sig i bilen, släpper kontrollen över planeringen och följer den färdiga rutten – utan att i förväg veta vart man är på väg.
– Vi vill visa upp platser som är precis lika magiska som de mest kända, men som ofta glöms bort. Dolda pärlor som våra gäster annars kanske aldrig hade upptäckt på egen hand, förklarar Guðrið Højgaard, vd för Visit Faroe Islands.
Foto: Visit Faroe Islands.
Tre hyrbilar är till att börja med helt tillägnade det självnavigerande konceptet, men samtliga hyrbilar i Färöarna är tekniskt förberedda och kan kopplas till systemet. Att göra det är kostnadsfritt, det enda kravet är att du förbinder dig att följa bilens rutt.
– Med kampanjen hoppas vi att våra besökare är beredda att släppa lite på kontrollen. När man inte vet vad som väntar bakom nästa krök, öppnar man istället upp för möjligheten att uppleva något oväntat och nytt. Kanske något vackrare. Kanske något mer äkta, menar projektledaren Marta Káradóttir.
Foto: Visit Faroe Islands.
Bakgrunden till initiativet är den växande utmaning med överturism som Färöarna, precis som så många andra destinationer, lider av. Enligt en McKinsey-rapport från 2024 koncentreras 80 procent av turismens flöden till så lite som 10 procent av alla sevärdheter globalt. Just Färöarna har visserligen betydligt färre besökare än många av de mest etablerade resmålen, men även i önationen i Nordatlanten har trycket på vissa omtalade platser ökat märkbart under de senaste åren. Men i stället för att införa restriktioner eller tak på antalet turister försöker man välja en annan väg – bokstavligt talat.
Foto: Visit Faroe Islands.
Läs vidare i RES
Resereportage: Färöarna - Destination Kanskeland
RES favoriter i Reykjavík: 26 handplockade tips
Resereportage: Vilda Vancouver Island