New York i Bob Dylans fotspår

Oct 13, 2016

Grattis till Bob Dylan som fått Nobelpriset i litteratur hälsar vi på RES redaktion. Alla Bob Dylan-fans som ska till New York: se hit.  

Bob Dylan växte upp i Minnesota men kom tidigt 60-tal till New York. Han bodde i Greenwich Village; ett område som då var rufft och fattigt – men också en samlingsplats för New Yorks bohemer, konstnärer och musiker. Freetoursbyfoot.com erbjuder guidade turer i fotspåren av Bob Dylan (och det bästa är: du betalar för vad du tycker det är värt). Men för er som inte vill gå en guidad tur: här är platserna i Greenwich Village där Bob Dylan ofta hängde: 

Washinton Sqaure Park

Epicentrumet av hippierörelsen under 60-talet – här hängde (och hänger än idag) många gatumusikanter, musiker och konstnärer. Bob Dylan var en av dem. 

The Bitter End, 147 Bleecker Street

New Yorks äldsta rockklubb (öppnade 1961). Här hängde Bob Dylan när han spelade in sitt album Desire 1975. Inte bara Bob Dylan har uppträtt här: Stevie Wonder, Lady Gaga, Billy Crystal och Norah Jones är bara några av alla kända namn som klubben kan stoltsera med. 

Village Gate, 158 Bleecker Street

Här, i källaren, bodde Bob Dylans vän Chip Monc och det var i den här källaren som Bob Dylan skrev "A Hard Rain: s A-Gonna Fall". Den gamla nattklubben heter i dag Village Theater. 

94 MacDougal Street  

1969 köpte Bob Dylan det här huset. Då var han redan berömd och turister och fans flockades runt huset för att få en glimt av stjärnan. 

Cafe Wha?, 115 MacDougal Street

Ett historiskt kafe. Här har inte bara Bob Dylan uppträtt; utan också stjärnor som Bruce Springsteen och Jimi Hendrix. 

The Folklore Center, 110 MacDougal Street

En bok- och musikaffär som under 60-talet blev ett center för folkmusik. Här satt en ung Bob Dylan och inspirerades av musiken han hörde på scen. Här sägs det också att Bob Dylan träffade på Dave Van Ronk som introducerade honom till Greenwich Village musikscen. 

Gaslight Cafe (tidigare: Kettle of Fish), 116 MacDougal Street

Här uppträde Dylan mycket i sina unga dagar. Kaféet hade hade öppet till 04.30 på natten och grannar klagade ofta över oljudet från klappande händer vilket fick till följd att publiken ombads att knäppa med sina fingrar istället (som ett sätt att visa uppskattning till musikerna). Undrar om de som klagade skulle ha klagat idag om de visste vem som stod på scen? 

Former site of The Commons 105 MacDougal Street

På ett kafé som låg här skrev Dylan världskända "Blowin the Wind". I dag huserar restaurangen Panchitos i det gamla kaféets lokaler. 

Jones Street – mellan West 4th and Bleecker street

Här togs omslagsfotot till "The Freewheelin" och ligger precis bredvid platsen där Bob Dylan då bodde. 

One Sheridan Square

Här bodde "folkmusikens mamma" Miki Isaacson vars vardagsrum var känt som en permanent övernattningskvart bland New Yorks folkmusiker (Dylan en av dem). Här träffade han Suze Rototo som är med på omslagsbilden till The Freewheelin. 

Hotel Earle (nu Washington Square Park Hotel) 167 Waverly Place

Här bodde Bob Dylan första gången han kom till New York, 1961, i rum 305. 

Den Whitehorse Tavern 567 Hudson Street

Här satt Dylan och hans dåvarande flickvän Rotolo ofta i baren som var ett populärt tillhål bland New Yorks bohemer under 60-talet. 

 

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.