ITALIEN

Glamping – lyx i det fria

Jun 28, 2017

Vi vaknar med solen. Går barfota rakt ut i en citronodling. Ingen syns till, så vi smyger nakna bort till vår egen utedusch. Plötsligt inser vi att vi har funnit den totala friheten – utan att göra avkall på bekvämlighet.

Text: Fredrik Richter 
Foto: Caroline Richter

Se fler hotell på Amalfikusten

Bella Baias ligger på en klippvägg på Amalfikusten. Här har det odlats fikon, citroner och vindruvor i hundratals år och ända sedan 1400-talet i familjen Landis regi. Men när Venturino Landis tog över marken för tio år sedan såg han en annan potential för det natursköna området – turism. Han började att fundera på hur marken skulle kunna exploateras utan att ta bort träden eller förstöra farmen. Här på Amalfikusten är reglerna nämligen stränga för den som vill bygga nytt och genomföra turistprojektet, och att samtidigt bevara miljön var en utmaning.
– Då slog det mig plötsligt! Jag skulle hitta stora, snygga och bekväma tält och placera dem på terrasserna, säger Venturino och gestikulerar napolitanskt.


Citroner kan man använda till precis allting. Det menar man åtminstone här i Bella Baia. 

Obekvämt och oglamouröst. Camping föregås inte alltid av det bästa av rykten, men i Venturino Landis skapelse kommer dessa på skam. Här campar man inte, här glampar man. Glamping – en ordlek av glamour och camping – har växt fram som ett alternativ för de som vill semestra närmare naturen, men samtidigt sova bekvämt och slippa bli ovänner för att det fattas tältpinnar. Fenomenet uppträder i flera former – inredda canvastält som smälter in i omgivningen, lyxiga husvagnar, stugor och trädkojor – med den gemensamma nämnaren att man anländer till ett färdigt boende med bäddar, avträde och moderna matlagningsmöjligheter. En kombination av hotellets bekvämligheter och den frihetskänsla och äventyrlighet som campandet innebär.

Hänförda av utsikten slår vi oss ner utanför vårt tält på citronavsatserna. Årets första skördeperiod är över och i väntan på den andra får vi bo under ett tak av gröngul frukt. Med linbanan som normalt används för att transportera citroner och vindruvor skickas vårt bagage från klippans fot upp till terrassen. Vatten finns naturligt från berget och det som citronerna inte orkar dricka kan vi tack vare bevattningssystemet diska och duscha i med gott samvete.

Tälten är utrustade med tjocka, uppblåsbara madrasser, lampor och eluttag. Och det går alldeles utmärkt att stå raklång i dem. Semesterhjärnan får snart två frågor att brottas med. Får man plocka av citronerna ovanför ens huvud? Och vad kan man egentligen laga för mat av dem? Lite får man plocka, åtminstone för ett eget bruk, bestämmer vi oss för. Och inspirerade av en av Amalfikustens paradrätter, linguine al limone, och begränsade av utbudet och siestan i den lilla livsmedelsbutiken skapar vi vårt egna recept.

Det är lätt att glömma tid och rum på Bella Baias och inte minst att vi faktiskt har grannar. Först vid det gemensamma uteköket blir vi varse om det senare och fast det hade varit skönt att ha sitt eget skapar samlingsplatsen naturliga möten. I jakten på en vinöppnare möter vi det danska paret Katrine och Anne och dagen därpå åker vi samma buss in till den lilla staden Positano.

– Vi har alltid haft problem att hitta en semester som passar oss båda. Jag är friluftsmänniska och älskar naturen och allt som kommer med livet i det fria. Katrine är storstadsmänniska som oftast bara packar ner högklackat och hatar att sova i sovsäck. Nu kan vi äntligen mötas och båda är supernöjda, berättar Anne.

– Glamping må kännas relativt nytt, men egentligen har vi människor länge sökt oss till det lyxiga i naturen. Safari är bara ett exempel, fyller Katrine i.


Det är 224 lätta trappsteg ner till morgondoppet. 

Det finns bara sju tält på anläggningen, men Venturino motstår frestelsen att utöka sin verksamhet. Han driver glampingen vid sidan av sitt vanliga jobb som advokat och den begränsade tiden, tillsammans med viljan att sätta kvalitet före kvantitet, gör att han inte vill utöka. Tack och lov, säger vi som förlänger vår vistelse flera gånger tack vare den familjära och personliga känslan.

En dag följer vi Venturino på en tur på en av de större terrasserna. Han berättar att han använder frukten i allt när han själv lagar mat. I stället för salt och samtliga delar av den används. Han ger oss även en snabblektion i produktionen av limoncello och berättar att en av hemligheterna är att använda gröngula citroner i stället för gula. Och att den ska drickas iskall, direkt från frysen.

– Jag lovar er att jag gör den bästa limoncello ni smakat, säger Venturino med en allvarlig och övertygande min.

Vår sista kväll kommer han över till vårt tält med två flaskor som vi får som ett minne. Vi är inga nybörjare när det kommer till limoncello, men Venturino har rätt, den är verkligen något alldeles extra.

3 glampingar vi gillar

Bella Baia
Amalfikusten, Italien
Bella Baia Glamping ligger på en klippvägg med gångavstånd till havet. Varje tält är cirka 20 kvadratmeter stort, gjort av vattentät canvas och placerat på en egen citronterrass på cirka 100 kvadratmeter. Tälten är utrustade med en tjock uppblåsbar madrass, lampa och eluttag. Till varje tält hör en hängmatta, utemöbler, solstolar, vask och två uteduschar. Utekök, kyl, frysfack och badrum delas med tre andra tält. Wifi finns men fungerar sådär om man inte befinner sig långt upp på klippväggen nära vägen. Parkering finns. Tält för två personer från cirka 500 kronor per natt.
Via Diego Taiani 26, Maiori SA, Italien
Lediga rum & priser

Camping Resort Zugspitze
Garmisch-Patenkirchen, Tyskland
Denna glamping har en fantastisk utsikt över alptoppen Zugspitze i Garmisch-Patenkirchen i Bayern. Här finns fyra glamping-stugor i form av stora trätunnor. Tröttnar man på utsikten har man fri tillgång till ett superfräscht spa bara ett stenkast bort med olika typer av bastubad och en skön relaxavdelning med panoramavy. Vandringen i bergen runtomkring är fantastisk. Stugan är utrustad med dubbelsäng och sittgrupp både inne och ute. Det finns lampor, eluttag och värme i stugan. Precis intill spaavdelningen finns en fräsch anläggning med möjlighet att laga mat och diska, samt – för den som inte orkar – en mindre restaurang. Stuga för två personer från cirka 650 kronor per natt.
Griesener Strasse 9, Granau, Tyskland
perfect-camping.de

Aliya Resort & Spa
Sigiriya, Sri Lanka
På denna resort finns 18 lyxtält med extra allt. Tälten är smakfullt inredda och precis utanför ligger Minneriya natonalpark, varifrån du hör ljudet av elefanter, apor och fåglar i sin naturliga miljö. Varje tält är beläget under ett tak så man märker inte om en apa kommer och sätter sig på taket. Tältet har luftkonditionering, badkar, dusch, tv, kylskåp, solstolar och en stor veranda. Här finns inga matlagningsmöjligheter men man har tillgång till en restaurang precis intill. Här finns även en stor pool och tillgång till ett utomhus-spa där man med fördel tar en massage innan middagen. Lyxtält för två personer från cirka 1 200 kronor per natt. Frukost ingår.
Audangawa, Sigiriya, Sri Lanka
Lediga rum & priser

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!