VECKANS RESENÄR

Han filmar konst på hög nivå

Oct 19, 2016

Jesper Rådegård är flygfilmare och reser runt i världen för att filma olika flygbaser och plan. RES ringde upp för att fråga:

Av: Linda Larsson

 

Hur filmar man egentligen ett flygplan?
– Det är svårt att filma flyg. Framförallt går det fort. Jag vill ju skapa en känsla i det också: när man ser filmen ska man känna någonting. Jag försöker sträva efter att man ska få en känsla: annars blir det bara pannkaka, helt platt.

Dels måste man ha fler kameror än en. Man ska helst ha minst två kameror inne i planet. En riktad framåt och en riktad mot piloten. Helst om man kan ska man sätta en kamera på vingen också.

Med en kamera kan man manipulera tiden. Jag brukar filma i slowmotion, det ger känslan av att tiden stannar upp och man hinner som tittare upptäcka fler detaljer som man annars skulle missa.

Hur kom det sig att du började filma flyg?
– Jag ville bli pilot från början, ända sen jag var liten. Jag är uppvuxen i Stenhamra och där låg ett gammalt flygfält jag brukade cykla till och smyga i buskarna för att komma nära de gamla propellerplanen. Men tyvärr är min syn för dålig för att bli pilot. Så jag fick tänka om.  Jag jobbade med företagsfilm i tretton år. Nu har jag kombinerat min passion med min karriär och börjat filma flyg istället – något jag är ganska ensam om.

Jag höll på med stillbild innan men tyckte inte man fick med alla faktorer. Jag tycker att med filmningen kan man berätta något på olika plan: man har bilden, musiken och ljudet. Det är något med att kunna kombinera det på ett fint sätt och fånga en berättelse som en person kan ta åt sig.

Hur mycket får du resa? 
– Genom filmandet har jag fått rest mycket vilket känns kul. Jag har kommit iväg till Indien, Kina, Storbritannien, Finland, Schweiz… just Schweiz var otroligt vackert. Jag dokumenterade Meringen-basen som låg fantastiskt belägen mellan höga berg.  Just fina miljöer är en viktig faktor när jag filmar.

Vad är framtidsplanerna?
– Fler flygfilmer är att vänta: absolut! Det som ligger mig varmt om hjärtat. Skulle vilja gå tillbaka till flygningens barndom: berätta något om den.

 


Om Jesper Rådegård

Yrke: Flygfilmare
Ålder: 46 år.
Bor: Bromma, Stockholm.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!