MINIGUIDE

Världens vackraste skidorter

Dec 23, 2009

RES skidredaktör Mattias Fredriksson har sammanlagt besökt hundrasextio av världens alla skidorter - från Nya Zeelands berg till Schweiziska alperna och Norges fjälltoppar. Vissa skidorter så ståtliga att själva åkningen blir en bisak. Andra platser ruvar på magiska nerfarter, men är bleka i övrigt. Åt RES har han valt ut de tio han tycker är allra vackrast.

1. Treble Cone, Nya Zeeland

– Spetsiga bergstoppar så långt ögat kan nå

Om Sagan om ringen-regissören Peter Jackson någon gång får för sig att göra en skidfilm behöver han inte resa långt. Hela Nya Zeeland är nämligen som ett enda stort vykort och på Sydön ligger även världens vackraste skidort, Treble Cone. Det tar fyrtiofem minuter med bil från mysiga Nya Zeelands snabbast växande stad, Wanaka, och det är en gastkramande rutt uppför bergsvägar av grus. Men belöningen är mödan värd. Naturscenerierna från toppen av skidområdet är overkligt vackra: spetsiga, snöklädda bergstoppar så långt ögat kan nå och nere i dalen den ständigt isfria, smaragdfärgade Lake Wanaka. Treble Cone är Nya Zeelands största och bästa skidområde. Trots blygsamma sju hundra fallhöjdsmeter är åkningen omväxlande och kul men framför allt är den unika miljön så spektakulär att du knappt kan koncentrera dig på själva åkningen.
Hotell i Treble Cone

TIPS: Testa helikopterskidåkning. Bergen runt Mount Aspiring National Park nära Wanaka är mäktiga, fullt i klass med Alperna, men de riktigt fina åken nås bara med helikopter. Det är förhållandevis billigt med helikopterskidåkning på Nya Zeeland, vilket gör att det är värt pengarna. 
heliskinz.com

2. Mürren, Schweiz

– Bilfritt, lugnt och gemytligt

Byn Mürren ligger idylliskt 1 650 meter över havet uppe på en klippavsats med ett knippe av Alpernas mest spektakulära bergsväggar rakt över dalen, bland annat välkända Eiger (3 970 meter). Mürren kan inte nås med bil, i stället får man åka kabinbana eller tåg upp på berget och sedan är det häst och släde, kälke eller skidor som gäller som transportmedel. Väl där är det enkelt att komma ner i varv. James Bond-filmen I hennes majestäts hemliga tjänst spelades delvis in i Mürren 1969, vilket för alltid satt den klassiska skidorten på kartan. Topprestaurangen på Schilthorn (2 970 meter) heter Piz Gloria och det var där den ondskefulle Blofeld hade sitt laboratorium i filmen. Som i de flesta skidorter i Alperna är skidåkningen väldigt bra, men framför allt ska du åka till Mürren för lugnet och det fantastiska läget. Den pittoreska byn med mysiga, gamla hotell och smala gränder ger en gemytlig känsla och lyfter du blicken möts du av spetsiga alptoppar i samtliga vädersträck.
Hotell i Mürren

TIPS: Det trevligaste hotellet i Mürren är det klassiska Hotel Eiger, byggt redan 1886. Det fyrstjärniga hotellet är familjeägt i fjärde generationen och ett riktigt alphotell i rustik stil. Dessutom är hotellets restaurang en av byns bästa.
Lediga rum & priser

på

3. Stranda, Norge

– Offpistparadis med tio meter snö

Om du någon gång har ätit Norges nationalrätt, den frystorkade Grandiosapizzan, kan du räkna med att den hade tillverkats i Stranda, drygt en timme från Ålesund. Grandiosafabriken är en av den lilla byns största arbetsgivare, vilket är paradoxalt eftersom omgivningarna är allt annat än flottiga. I stället är Stranda vid den vidsträckta Storfjorden vårt grannlands finaste skidort. Det som är mest essentiellt när du står på skidor i Stranda är de pampiga vyerna från Roaldshorn, där den bästa och mest spektakulära åkningen finns. Fjäll och fjord i en mix som gör att du får nypa dig i skinnet för att förstå att du inte befinner dig mitt i en dröm. Stranda är en av de platser i Skandinavien som får mest snö. Ett bra år faller det nästan tio meter av det vita guldet, vilket givetvis innebär att antalet soldagar är begränsade. Om inte offpistmeckat Stranda skulle vara nog ingår ytterligare fyra fina små skidorter i liftkortet. Detta är ett smart samarbete eftersom ingen av skidorterna egentligen är stora nog för en hel veckas åkning.

Hotell i Stranda

TIPS: Gå en topptur. För dig som orkar slita lite för att uppleva fantastiska åk är Stranda paradiset. Byn ligger precis vid foten av Sunnmørsalperna som är känt som ett av Norges bästa områden för toppturer. Stranda är den perfekta utgångspunkten.
fjellinordvest.net

4. Cortina, Italien

– Dolomiternas drottning

Dolomiterna är Alpernas mest karaktäristiska område och Cortina dess mest kända ort. Höga, spetsiga och rödtonade bergssidor omringar Ampezzodalen, som ofta har förekommit i filminspelningar. Ingen har väl till exempel missat den legendariska skidjakten i James Bond-filmen Ur dödlig synvinkel som spelades in i Cortina? Turism har varit en del av vardagen i över hundra år i Cortina, men på ett naturligt sätt har man lyckats blanda det moderna med det gamla och gemytliga. Jetsettare från hela världen, fotomodeller och kändiseliten i Italien är flitiga besökare, men trots att det rullar många fina bilar på gatorna känns Cortina ändå avslappnat och inte fullt så fashionabelt och överdrivet som exempelvis Sankt Moritz. Orten är en del av världens största liftsystem, det väldiga Dolomiti Superski med 464 liftar och 1 180 kilometer pist i tolv dalgångar. Det finns utmanande korridorer och andra fina offpiståk för den äventyrlige medan pistälskaren kan njuta av välpreparerade, breda salsgolv till backar. En fin dagsutflykt är Sella Ronda där man länkar ihop grannorterna Canazei, Val Gardena, Val di Fassa, Selva och Arabba.
Hotell i Cortina

TIPS: Besök den kultiga vinbaren Enoteca bakom kyrkan i Cortina. Här dricker du gott vin och äter kallskuret i en rustik och mysig liten lokal. Vill du gå vidare och spana efter kändisar är Clipper den hetaste klubben.

5. Grimentz, Schweiz

– Sinnebilden av en alport

Grimentz längst upp i den pittoreska Val d’Anniviers är själva urbilden för hur en alport ska se ut: gamla fina trähus, trånga gränder och spetsiga berg runt omkring. Mycket riktigt utnämns den också till Schweiz vackraste by gång efter annan. Grimentz kan inte skryta med de bästa hotellen och de flottaste restaurangerna, men det är gulligt och pulsen går ner. Rejält. Att skidåkningen – trots bara sju liftar – dessutom är väldigt bra är en extra bonus.
Hotell i Grimentz

TIPS: Prova åkningen i grannbyarna. Det ligger en handfull byar i Val d’Anniviers och det finns fin skidåkning överallt. Särskilt rekommenderas Zinal och Saint-Luc.
zinal.ch, saintluc.ch

6. Courmayeur, Italien

– För livsnjutaren på skidor

Courmayeur ligger granne med Chamonix, på solsidan av Mont Blanc (4 810 meter), eller Monte Bianco som Alpernas högsta berg heter på italienska. Trots att bara den 11,6 kilometer långa Mont Blanc-tunneln skiljer orterna åt är den italienska sidan mycket mer avslappnad. Och vackrare. Längst upp i Aostadalen njuter man av livet full ut, vilket märks tydligt på atmosfären. Den kulinariskt intresserade skidåkaren kommer att trivas; det vimlar av riktigt bra restauranger (totalt närmare hundra stycken!), mysiga kaféer och trevliga barer. Courmayeur är en liten stad med tre tusen invånare där gamla stenhus dominerar bebyggelsen. En dag på Toulaglaciären rekommenderas. Den sista kabinen upp till toppen av Punta Helbronner (3 462 meter) rymmer bara åtta personer och för att åka med krävs följe av en bergsguide. Offpiståket Toula hela vägen ner till Courmayeur räknas som ett av Alpernas finaste. Här kryssar du mellan glaciärsprickor, seracker och klippväggar, helt sagolikt vackert och drygt två tusen fallhöjdsmeter långt.
Hotell i Courmayeur

TIPS: Lyxrestaurangen Chateau Branlant rekommenderas för en fin middag medan Refugio Maison Vieille är ett hett tips för en långlunch i backen. Den sistnämnda ligger på 1 960 meter och vyn över Alpernas högsta toppar på uteserveringen är svårslagen.

7. Svolvær, Lofoten, Norge

– Skidåkning med havsutsikt

Skidområdet vid Lofotens största by Svolvær brukar inte vara öppen mer än tre, fyra veckor varje vinter, men om du tajmar ditt besök vid rätt tillfälle kan du skratta dig lycklig. Utsikten över den välkända fiskebyn Svolvær omgiven av höga, snöklädda berg som reser sig ur havet är helt unik! En enda släplift ger access till ganska mycket åkning.
Hotell i Svolvaer

TIPS: Surfa. Gör en dagsutflykt till Unstad på västsidan av Lofoten (ungefär en och en halv timme från Svolvær). Världsberömd surfstrand där vågorna lätt kan bli fyra, fem meter höga på hösten och vintern.
unstadcamping.no

8. Zermatt, Schweiz

– Vid Matterhorns fot

Det 4 478 meter höga Matterhorn står där som en gigantisk övervakare uppe i dalen. Det är ett av världens vackraste och mest välkända berg och var du än befinner dig i Zermatt ser du dess karaktäristiska siluett. Orten omringas dessutom av trettiosju andra bergstoppar över fyra tusen meter. Här hittar du till exempel Klein Matterhorn, ett av fyra skidområden dit Europas högst belägna skidlift går till 3 820 meter över havet. Uppe på glaciären kan du för övrigt åka skidor året runt. Zermatt är en bilfri by – sånär som på små elbilar – vilket skapar ett skönt lugn. De gamla trähusen som i många fall är hundratals år gamla bygger på mysfaktorn.
Hotell i Zermatt

TIPS:  Besök Vernissage. Här har den lokale konstnären Heinz Julen skapat ett trendigt ställe som inkluderar en bar, restaurang, biograf och konstutställning. Kultur, underhållning och kulinariska upplevelser under ett tak.
vernissage-zermatt.ch

skidor

9. Narvik, Norge

– Surrealistisk skidupplevelse

Det ska poängteras att Narvik inte är på den här listan på grund av att staden på något sätt är idyllisk – den är snarare direkt deprimerande. Däremot är omgivningarna med höga, spetsiga fjälltoppar och de blå Atlantfjordarna som omringar staden väldigt vackra. Skidområdet på Fagernesfjellet ovanför staden erbjuder Skandinaviens högsta fallhöjd med över nio hundra fallhöjdsmeter. Skidåkningen är brant och varierande. Främst är det åkningen i mytomspunna Mørkhåla – en kort klättring ovanför toppstationen – som har gjort Narvik känt som ett av Skandinaviens bästa offpistområden. Kvaliteten på åken nerför denna gigantiska, nordvända fjällsida är fullt i klass med välrenommerade åk i Alperna. Skillnaden är att du har en fjord nere i dalen, något som gör helhetsupplevelsen ännu starkare. Möjligheterna till toppturer är också fantastiska för den som är redo att kämpa för orörda åk. Tyvärr är vädret i Narvik slitsamt, det regnar väldigt mycket. Om du lyckas pricka in ditt besök när vädergudarna är på humör det bara att gratulera. Särskilt sent på våren då liftarna är öppna till nio på kvällarna tack vare midnattssolen.
Hotell i Narvik

TIPS: Havsfiske. Året runt finns möjligheter att prova havsfiske i fjordarna kring Narvik. Det finns gott om fisk och med en lokal fiskeguide är det inte så svårt att få napp.
fcn.no

10. La Grave, Frankrike

– Alpernas brutalaste åkning

Sömnig gammal bondby med anor från trettonhundratalet, men med den brutalaste och coolaste skidåkningen du kan tänka dig. I La Grave handlar det om ett gigantiskt berg och en lift tar dig hela vägen upp. Därifrån väntar 2 150 fallhöjdsmeter rakt ner i fallinjen och terrängen är minst sagt vild. Du bör vara en erfaren åkare för att överhuvudtaget uppskatta att stå på skidor i La Grave. Det existerar inga preparerade pister utan all åkning sker offpist, vid foten av det mäktiga berget La Meije (3 984 meter). Att åka skidor i La Grave är en naturupplevelse som saknar motstycke i världen. Långa korridorer, glaciärer och långa, långa åk. Tre, fyra åk från toppen hela vägen ner till byn är mer än nog för de flesta. La Grave är en verklig magnet för riktigt extrema skidåkare från hela världen. Här finns nämligen några av Alpernas mest mytomspunna åk. I La Grave bör du inte åka utan bergsguide eller åtminstone tillsammans med vänner som har stor lokalkännedom.
Hotell i La Grave

TIPS: Gör en dagsutflykt till Serre Chevalier. Mikroklimatet i och kring La Grave gör att det nästan alltid finns bra snö någonstans i omgivningarna. Serre Chevalier är en riktig pärla bara fyrtiofem minuter bort. Skogsåkningen bland de glest placerade lärkträden håller världsklass.
serrechevalier.com​​​​​​​

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!