BÄST I VÄRLDEN

Matbloggarnas bästa resetips

Aug 14, 2015

Bakom den framgångsrika matbloggen Green Kitchen Stories står paret David Frenkiel och Luise Vindahl. Deras blogg läses av 100 000 människor varje vecka och nu i år släppte de sin andra kokbok på svenska. I boken får vi följa med de två matkonstnärerna på en resa runt om i världen, och därför bad vi dem att lista sina favoritplatser - världens bästa…

Text: Linnea Wermeling

 …storstad:
– Tel Aviv. Här var vi för första gången tidigare i år och föll helt pladask för staden. Där finns en fantastisk matkultur, juicebarer i varje gathörn och otroligt många vackra gator och områden. Och en strand som påminner om Barcelonas. Vad som förvånade oss var hur modern staden kändes och hur vanligt livet såg ut för de flesta trots det obehagliga krig som plågat människorna i Israel och Palestina under så många år.

Hotell i Tel Aviv

…restaurang:
– The Butcher’s Daughter, en vegetarisk juicebar och restaurang i New York som serverar moderna och fräscha vegetariska rätter fulla av färg. De har köttkrokar hängande på väggarna men med frukt och grönt på. Juicemenyn är omfattande och alla rätterna innovativa. Hög hipsterfaktor på besökarna.
19 Kenmare Street, New York
thebutchersdaughter.com

…kafé:
– Pom & Flora. Det här är ett av våra favoritkaféer i Stockholm, som dessutom råkar ligga precis där vi bor. Det är ett ganska enkelt ställe med en liten meny. De har ett par stolar och bord som står utomhus i morgonsolen och allt de serverar på menyn är fräscht och gott.
Bondegatan 64, Stockholm
pomochflora.se

…bar:
– Freni e Frizioni i Rom. Jag var student i Rom när jag träffade Luise. Det billigaste sättet man kunde äta ute på var att gå på en av barerna som serverade gratis antipasti om man köpte ett glas vin. Freni e Frizioni ligger i Trastevere precis utmed Tibern och här samlas horder av unga vuxna för att filosofera om livet över billigt vin och gratis mat.
Via del Politeama 4/6, Rom
freniefrizioni.com

…gata:
– Valencia Street i San Francisco. Vi bodde i San Francisco en månad och hamnade av en slump på Valencia Street, som ligger på gränsen till det mexikanska området Mission District. Det är en spännande gata som kombinerar hippa kaffebarer, ekologiska matbutiker och klädaffärer med klassiska diners och traditionella mexikanska restauranger.

…badplats:
– De flesta människor drömmer om en öde strand som man har för sig själv. När vi bodde i en liten bungalow utan el och varmvatten på ön Phu Quoc utanför Vietnams kust så upplevde vi just det. Långa, fantastiska stränder utan en människa i sikte, spegelblankt, varmt vatten och smakrik, vietnamesisk mat som lagades över en eld. Om det inte var för skorpionerna som kröp utanför vår bungalow och spindlarna innanför så hade vi nog kunnat flytta dit för gott.

…bageri:
– Tartine Bakery i San Fransisco. Ett klassiskt bageri och bar som alltid har en ringlande kö av människor utanför dörrarna. Förutom bröd och varma pressmackor har de galet vackra desserter. Missa inte citronmarängpajen!
600 Guerrero Street, San Francisco
tartinebakery.com

…park:
– Luise är danska så vi tillbringar alltid ett par veckor i Köpenhamn. Mitt i staden ligger vackra Kongens Have och där hamnar vi ofta. Hit kommer folk med sin lunch för att komma iväg från stressen och njuta av lugnet.

…promenadstråk:
– I Barcelona brukar vi promenera från Born-kvarteren upp till Grácia och sedan strosa runt bland gränderna där. På vägen upp försöker vi undvika de stora gatorna och går istället vilse varje gång. Folk borde gå vilse oftare, då hittar man nya ställen utan att leta efter dem.

…pryl på resan:
– Telefonen. Om jag inte måste ha med min systemkamera så lämnar jag den gärna i väskan när vi är ute och reser och använder istället min iPhone. Den går snabbt att ta fram och man kan oftast ta bilder utan att väcka för mycket uppmärksamhet. Den kommer också ofta till användning de 75 000 gånger som vi går vilse.

LÄS MER:
Bäst i världen med Henrik Lundqvist

Bäst i världen med Niklas Ekstedt

Bloggen Green Kitchen Stories

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.