INTERVJU

Bäst i världen: Diana Janses favoriter

May 05, 2010

Diana Janse är svensk diplomat och jobbar i utrikesminister Carl Bildts stab. Tidigare i vår kom hon ut med boken En del av mitt hjärta lämnar jag kvar som handlar om hennes två år i Afghanistan. För RES berättar hon om sina favoriter världen över.

STORSTAD:

– Jämt skägg mellan Stockholm och New York. Beirut och Moskva är andra favoriter.

STRAND:

– Jag har aldrig haft så mycket ro för att ligga i en solstol, men en semester på en strand mellan Sosua och Cabarete i Dominikanska republiken fick även mig att kapitulera. Paradisiskt.

Ö.

– En dag ska jag också leta upp orörda paradisöar, men än har jag inte kommit dit. Till dess nöjer jag mig med Gotland – och Storbritannien.

KAFÉ:

– Ritorno i Stockholm. Där kan jag sitta i timmar. Att de har Stockholms bästa cheesecake i min egen helt ovetenskapliga undersökning gör inte saken sämre.

HOTELL:

– Metropole i Hanoi är det bästa hotell jag har bott på – ultralyxigt utan att vara vräkigt. Få hotell klarar denna balansakt. Därtill har jag en särskild relation till Tbilisi Marriott i Georgien, inte minst efter att ha tillbringat några nätter där under kriget i augusti 2008. Och Tbilisi Marriott har världens i särklass skönaste sängar, kuddar och täcken. Mmm.

BAR:

– Pastis i Meatpacking district och Bubble Lounge i Tribeca, i New York.

NATTKLUBB:

– Det fanns en tid då jag ofta och gärna hängde på nattklubb, men det var innan jag tog det här jobbet. Nu hamnar jag alltid till sist i gubbrummet på Spy Bar de få gånger jag går ut, fråga mig inte varför. Och det är helt okej.

FLYGBOLAG:

– Emirates.

FLYGPLATS:

– Grusrakan i Farah, Afghanistan. Inga likriktade affärer, ingen security att köa till– ja, ingen terminalbyggnad heller.

SPA:

– Ett traditionellt onsen i Hakone utanför Tokyo. Jag tillbringade en julafton där en gång, tusen gånger bättre än för mycket mat och Kalle Anka.

PROMENADSTRÅK:

– Jerusalems gamla stad. Där kan jag lätt förlora mig i timmar.

BUTIK:

– Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Fråga mina flyttgubbar vad de tyckte om mina repor dit när jag flyttade in fyra trappor utan hiss.

MUSEUM:

– Nya Tretjakovgalleriet i Moskva med rysk och sovjetisk 1900-talskonst. Här finns Marc Chagall, Vasilij Kandinskij och Kazimir Malevitj – och så hela den socialrealistiska epoken med gigantiska hyllningstavlor till Josef Stalin och kriget. Bara i Ryssland …

RESTAURANG:

– La Meilleure Jeunesse i Bryssel. Otroligt mysigt och så jättegott då förstås.

PARK:

– Serengeti i Kenya. Betagande bäbiselefanter, lejonbarn, zebror och giraffer i sitt naturliga habitat. Oemotståndligt.

PRYL PÅ RESAN:

– Stödstrumpor, dator och kamera. Och pass och pengar – helst cash – då såklart …

 

Hitta dit

Sofitel Legend Metropole Hanoi

15 Ngo Quyen Street, Hoan Kiem District, Hanoi, Vietnam
+84-4-382 669 19
Lediga rum & priser

Tbilisi Marriott Hotel

Rustaveli Avenue 13, Mtatsminda, 0108 Tbilisi City, Georgien

Lediga rum & priser

Pastis

9 Ninth Avenue, New York, USA
+1-212-929 48 44
pastisny.com

Bubble Lounge

228 West Broadway, New York, USA
+1-212-431 34 33
bubblelounge.com

Tretjakovgalleriet

10, Lavrushinskij pereulok, Moskva, Ryssland
tretyakovgallery.ru

La Meilleure Jeunesse

58, rue de l’Aurore, Bryssel, Belgien
lameilleurejeunesse.be

 

Diana driver även bloggen 120 minutes där hon tipsar om olika platser i världen
Adress: 120minutes.wordpress.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!