INTERVJU

Bäst i världen Markus Aujalay

May 24, 2012

Kocken Markus Aujalay föddes 1971 i Uppsala. Han bor med fru och tre barn i Stockholm. 2004 belönades han med utmärkelsen Årets kock, och i dag driver han både restaurang Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han är aktuell som en i juryn i TV4:s  Här bjuder han på sina favoritställen i världen.

... storstad

New York – den storstaden har allt!

Hotell i New York

... strand

Stranden på Gili Trawangan mellan Bali och Lombok i Indonesien. Den är smal och man har nära till fantastiskt klart vatten med den bästa snorklingen någonsin bara två meter från strandkanten.

... ö 

Manhattan.

... kafé

Le Pain Quotidien – bageri- och kafékedjan. Någon borde verkligen öppna en i Stockholm.

... hotell

Taj Mahal Palace i Mumbai – svulstig lyx när den är som allra bäst.

Taj Mahal Palace

... restaurang

Går ju inte att svara på! Det finns så många. Men jag återkommer alltid till favoriten L’Atelier de Joël Robuchon i Paris. Enkelt och gott!

... nattklubb

Jag gillar inte nattklubbar …

... bar

Utomhusbaren på Asia de Cuba i Los Angeles – precis som på film. 

... park

Hyde Park i London, helt klart för stämningens skull.

... butik

Matvarukedjan Whole Foods. Varför finns inte den heller i Stockholm?

... flygbolag

Jag väljer British Airways för att de är stabila med hög och jämn kvalitet.

... pryl på resan

Resorb, vätskeersättaren som återställer salt- och vätskebalansen.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!