NYHET

Takrestaurangen Freyja har öppnat i Stockholm

Mar 15, 2023

I veckan har Freyja öppnat i ett nybyggt våningsplan intill Slussen på Södermalm. Bakom den nya takrestaurangen står kock Emma Shields, barchef Jimmy Dymott och sommelier Ellen Franzén.

– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av.

Det berättar välrenommerade Emma Shields som tidigare bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan, och på Freyja är ytterst ansvarig för menyn. Hennes vision? Att återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn.

– Om vi kan få våra gäster att känna sig hemma och vilja komma tillbaka snart – då har vi lyckats, menar Emma.

Detta hoppas man uppnå i ett helt nybyggt våningsplan om 1 100 kvadratmeter på Hornsgatan, med ett 360-graderspanorama över Stockholm som gäster aldrig förr varit med om. Gert Wingårdhs arkitekter har skapat den svala interiören med inslag av vinrött, och runt 90 personer får plats i matsalen.

Nu under våren kommer man bland annat att servera kroppkaka med smörad nässelbuljong, sallad med ogräspesto och lammlägg för två. Även tillfälliga rätter i begränsad upplaga utlovas. Detta för att både kunna fånga upp små partier av råvaror liksom ge stammisar olika matupplevelser flera gånger i veckan.

Freyja har även fyra barer, varav två utomhus.

– Här finns inga strikta mixologer som bestämmer vad som är en bra cocktail, bara generösa, goda drinkar utan krusiduller. Vi vet att ni vill ha groggar, så vi kommer ge er bra groggar, utan stora isbitar. Och shots! säger Jimmy Dymott som mest av allt är förknippad med klassikern Marie Laveau.

På hans meny hittas bland annat populärkulturella referenser och lokala Södermalmsblinkingar. Vad sägs till exempel om en Sommarkort blandad på gin, färska hallon, socker på ängsyra, survatten och ett stänk saltvatten?

Freyja öppnade tisdag 14 mars. I maj väntar premiär av Takterassen.

Hornsgatan 18
www.freyjasoder.seFoto: Pressbild.

Mer från RES

Foto: Unsplash.

Handplockade tips

8 sommarmåsten i Neapel

Neapel är en oslipad diamant. Stor, rörig, ganska ruffig och med bitvis vansinnig trafik. Men också vacker, spännande och full av otroliga kulinariska upplevelser. RES listar var vi i sommar helst äter, dricker och sover i Kampaniens huvudstad.

LeVel33 i Singapore. Foto: LeVeL33 Craft-Brewery Restaurant & Lounge Facebook.

Handplockade tips

10 takbarer att möta sommaren på

Från världens högst belägna urbana mikrobryggeri till 450 kvadratmeter utomhusterrass på 27:e våningen. Ett av de bästa sätten att bekanta sig med en stad på, är på en takbar. Häng med till tio höjdare.

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.