PROMOTION

Upptäck naturens under runt Valencia

Dec 27, 2023

Staden Valencia utmanar på så många vis. Med sin mat, design, konst, kultur och arkitektur. Men också med natur!
 

Tillhör du dem som vill vara med om fantastiska naturupplevelser när du är på resande fot?
 

Då har du hittat rätt i regionen runt Valencia.
 

Foto: Visit València.

Ynka milen från själva staden ligger Albufera, en naturpark som nästan bäst beskrivs som en urban oas eftersom det nästan känns som en del av Valencia.

Sötvattenlagunen som är hem åt omkring 300 olika fågelarter är Albuferas största dragplåster. Det bästa sättet att uppleva det hela är ombord en båt. Gärna runt solnedgången då det bleknande ljuset kastar magiska kulörer över landskapet.

Det finns kaj vid Gola de Pujol samt båtmöjligheter via hamnarna i Catarroja, Silla, Sollana och El Palmar.

Foto: Josep Gil, Visit València.

Runt lagunen ligger träsk och risfält vilket också innebär att allt förändras med årstiderna.

På sommaren är det alldeles grönt, och på vintern alldeles blått då vattenytan tycks smälta ihop med himlen och havet bortom.

Vill du hellre upptäcka Albufera till fots? En bra utgångspunkt är i så fall La Devesa som skiljer naturparken från Medelhavet, härifrån utgår sex olika vandringsleder.

Det finns även leder för cykling.

Foto: Visit València.

Den fridlysta naturparken Turia, ”Valencias gröna korridor”, är en annan underbar naturupplevelse som är drygt 4 600 hektar stor.

Det är lite som en naturlig utvidgning av trädgården Jardín del Turia. En slags röd – nej, grön! – tråd mellan Valencia och de andra samhällena Quart de Poblet, Manises, Paterna, Riba-roja de Túria, L'Eliana, Vilamarxant, Benaguasil, Llíria och Pedralba.

I närheten av Valencia finns även flera biosfärområden, missa till exempel inte Valle del Cabriel och Alto Turia.

Foto: Unesco.

Ett ytterligare måste i närheten av Valencia är den världsarvslistade Palmlunden i Elche.

Som med sina drygt 200 000 palmer och 97 fruktträdgårdar inte bara är störst i Europa utan en av de största i hela världen.

Det finns tecken som tyder på att det odlats palmer här så tidigt som på 500-talet f.v.t., och man tror att planteringarna överlevt under såväl romarna som morerna.

Foto: Visit Elche.

Palmlunden som vi känner den i dag går däremot att spåra till Abd ar-Rahman I:s styre på 700-talet, då bevattningssystemen, som ännu är i bruk, utvidgades.

Det är en nära nog obeskrivlig upplevelse, att se palmer så långt ögat når – och veta att de stått här i hundratals år. Missa förstås inte att smaka på dadlarna!

Valencia är Europas miljöhuvudstad 2024. Så det blir ett särskilt spännande år att upptäcka de särpräglade miljöerna runt Spaniens tredje största stad. 

För mer information: www.visitvalencia.com

Mer från RES

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.

Riad El Fenn. Foto: Kasia Gatkowska.

Handplockade tips

Sov på riad – 5 favoriter i Marrakech

Med snirklande gränder, tusenårig torghandel och chica designbutiker fascinerar Marrakech som få andra platser. Ännu bättre blir det om du också övernattar på en riad. Det här är RES:s fem favoriter just nu.

COMO Shambhala Urban Escape. Foto: COMO Hotels and Resorts.

Handplockade tips

Wellnesshelg i London – 8 spa att besöka

Det finns många trender att testa under en spahelg i London. Från Guerlains första intåg på brittisk mark till hyperbar oxygenbehandling och kända hudspecialisters signaturkurer. RES tipsar om åtta anledningar att åka på modern hälsohelg i London.

Auriga Wellness på Capella Bangkok. Foto: Capella Hotels.

Handplockade tips

Bäst spahotell i Thailand – 5 tips

Typisk thailändsk massage i Bangkok, tropiska påhitt i Chiang Mai eller hälsoprogram hos wellnesspionjär i Hua Hin? Vi listar fem favoriter bland Thailands bästa spahotell.

Amalienbad i Wien. Foto: The Stage Is Yours.

Handplockade tips

6 historiska badhus i Europa

Från nederländska relaxpalats till en av de mest välbevarade jugendpärlorna i Wien. RES guidar till sex av de mest anrika badupplevelserna i Europa.